Algemeen

74. Wandelroutes.


Volgend jaar gaat de zwaar gesubsidieerde Geluks-expres van start en de eerste gelukkige (en hopelijk niet de laatste) is de leverancier van de treintjes.
Maar geluk komt niet zomaar aanwaaien. Met alleen in het treintje zitten en luisteren naar datgene wat de “– vul zelf naam in – gidsen” vertellen, kom je er niet. Ik verwijs hier naar het, in opdracht van de gemeente, samengesteld “Groenstructuurplan Roerdalen” door Heukelom Verbeek uit 2009 waarin wordt beschreven hoe de toeristische attractiewaarde (uitgezonderd het Nationaal Park) versterkt kan worden.

Natuurlijk het landschap in de gemeente Roerdalen is afwisselend en verrassend. Denk aan het Rozendaal met zijn beekdal en graslanden of het Munnichsbosch, klein en smal, dat met enige fantasie door kan gaan als oerbos. Het Roerdal en helemaal oostelijk de Meinweg en het gebied rond de Rode Beek.

Maar hoe heb je als wandeltoerist daar nu weet van? En wat is er te beleven tussen deze gebieden?
Bij de VVV hebben de aangeboden routes betrekking op de Meinweg. Een van de route draagt zelfs de naam “Meinvennen route” en Joost mag weten wat en waar de Meinvennen zijn.

De Liberation-Route Herkenbosch doet het dorp zelf even aan. Voor het Rozendaal heeft de Stichting Het Limburgs Landschap een wandelfolder “Welkom in de Heerlickheit Montfort “ uitgegeven. En dat is het.

Nu laat het verleden ook niet veel zien.
In het boek “Wandelingen door Nederland met pen en potlood”, deel 6 uit 1882 beschrijft Jacobus Craandijk (1834 – 1912), predikant en letterkundige, van deze regio helaas alleen de directe omgeving van station Dalheim. Zie ook VVV-folder “De Birgeler Urwald – Wassenberg route”.

Misschien zou een door de Burgerwacht Roermond uitgezette wandeltocht uit 1932 voor de vele gidsen in Roerdalen een inspiratie zijn om de Heuvelstraat (Montfort) in het westen en de Stinkesraadweg (Herkenbosch) in het oosten via beschreven wandelroutes te verbinden.

email: historisch.roerdalen@ziggo.nl

|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Vacatures

Sjnabbeltjes


Ingezonden Jouw nieuws

Laatste reacties